News
 
In Production
 
Photography
 
Video
 
Other Work
 
Texts
 
Biography
 
Contact
 
Links
 
DIG ITKonstverket som jag har valt att ge titeln ”Dig it” är en gammal spade där texten DIG IT står skrivet med silverfärg på bladet.
Verket är gjort någon gång på åttitalet av min far Lars Westin. Lars föddes 1955 i Ystad och dog 1993 i Thailand. Man fann honom på ett hotellrum och de vaga och hafsigt skrivna obduktionspappren nämner hjärtstillestånd till följd av överdos som dödsorsak.
Lars var konstnär fast saknade högskoleutbildning och fick aldrig någon egentlig karriär. Han gick konstlinjen på Östra Grevie 1973-1975 och målade, tecknade gjorde collage och tillverkade objekt. Romantiken, surrealismen, symbolismen, Arnold Böcklin och konsthantverk intresserade honom.
Att återanvända saker var något magiskt för honom, han sa att det var viktigt att omge sig med ting som var förankrad i någons själ att det gav en slags kontakt. Han samlade på människohår, ädelstenar, skrot, kedjor, tyger och leksaker, dessa sattes ihop till schamanliknande objekt, tredimensionella bilder eller användes för att utsmycka lampor, speglar och mattor. Han pratade om konsten i att få “saker att lysa” och intresserade sig för det ockulta. Konsten skulle vara ett tillstånd snarare än något fixerat.
Han var den sortens konstnär som påstod sig inte tåla dagens ljus utan helst satt uppe hela nätterna och målade lyssnades på Captain Beefheart och Greatful Dead. Han älskade lukten av oljefärg och lösningsmedel.
När jag var liten och hälsade på pappa nere i Lund brukade vi sitta på golvet i hans lilla tvåa och lyssna på Elvis Presley och rita. Man fick rita direkt på hans orientaliska matta och enligt honom var det ett sätt att ingå i en kommunikation med all den symbolik som fanns invävt i mattorna. Jag kommer ihåg hur lyxigt det kändes att få rita med hans silver och guld pennor, man fick pumpa fram bläcket genom att trycka pennspetsen mot pappret tills det rann ut i en metallic skimrande pöl. Efter Lars död ärvde jag mycket av hans saker och däribland fanns spaden, jag var tretton år då och kommer ihåg att jag tyckte spaden var cool och att jag hade den i mitt rum. Den har hängt med sen dess.
Vad som gör spaden så bra är dess enkelhet i form och utförande, en readymade med humor. Jag tycker mig även se hans cyniska världsåskådning och svarta humor speglat i den. Lars pratade mycket om döden och processen dit, för mig symboliserar spaden arbetet som det innebär att leva. Att gräva där man står eller gräva sin egen grav, det är frågan.

Tova Mozard 2009


DIG IT PÅ HORDALANDS KUNSTSENTER 22/05/09 - 14/06/09

DIG IT är en utställningssituation där ett antal relativt ouppmärksammade konstnärskap med skiftande sociala, politiska och ideologiska värderingar och bevekelsegrunder för sitt skapande sammanförs för första gången.
Tillsammans utgör de en konstellation av informella referenspunkter i en ikonografisk geografi. Var för sig har de fungerat som viktiga, ibland avgörande influenser och katalysatorer och utgör därför i en mening, direkt och indirekt, incitamentet till en samtida begreppsvärld.
Utställningen består av ett omsorgsfullt urval partikulära nyckelverk som var för sig och tillsammans alla representerar något vi identifierat som ett viktigt intellektuellt arv. DIG IT utgör både en beskrivning och en rekonstruktion av hur konstnärliga metoder och strategier kristalliserats och reproducerats. Både som fenomen i det sociala rummet och i form av en mer handfast inverkan på samtida utövares studiopraktik.
Utställningen erbjuder således både ett retrospektivt perspektiv på ett historiskt skeende och en närläsning av individuella samtida förhållningssätt. DIG IT är en undersökning som erbjuder möjligheten att ta del av och observera ett skeende för att förstå det närvarande.

LINUS ELMES & ANNE SZEFER KARLSEN


http://www.kunstsenter.no/dig-it-linus-elmes-anne-szefer-karlsen/