News
 
In Production
 
Photography
 
Video
 
Other Work
 
Texts
 
Biography
 
Contact
 
Links
 
Mårten Arndtzen, Expressen, Instabilt - nya riktningar inom svensk fotografi, Kulturhuset

Publicerad:
2004-09-16 09:33

Konst: Exponeringstid
Bilder talar ofta bättre för sig själva än med tusen ord.
Tre konstkritiker söker ljuset bland stilla och rörliga fotografier i Stockholm

DEN LYSER
Instabilt - nya riktningar inom svensk fotografi | Kulturhuset | Till den 9 januari 2005

Minns ni hur det skulle bli, när postmodernismen var ung? Bara bilder, inga ord. Skriftkulturen var dömd till undergång, hette det, i den massmediala bildens syndaflod. Playstation über alles. Blev det så? Inte i bildkonsten, precis. Nu för tiden innehåller varenda biennal med självaktning lika många ord som ett mindre stadsbibliotek. På museerna har pedagogiken utvecklats till en verbal förpackningsindustri.
Därför är det rätt skönt att gå runt i Kulturhusets mönstring av den samtida, svenska fotokonsten. Ingen information, inga förklarande väggtexter, ingen riktig katalog: Instabilt har vare sig pedagogiska eller analytiska ambitioner så det stör.
Visst, här finns sånt som ändå låter sig avläsas utan större ansträngning: socialporren, feminismen, postkolonialismen, det glansiga arkitekturfotot.

Men också sånt som är steget före begreppen, som inte lägger ut texten om samtiden utan gestaltar den. På kornet, som bild.
Annika von Hausswolffs kvinnor på gränsen till det okända, förstås. Men också Tova Mozards kusligt realistiska foto av kulisshuset där Psycho spelades in. Och, inte minst: Martin Nordströms skruvade vardagsscener, både intetsägande och starkt laddade på samma gång.
Samtiden är starkt närvarande i de här bilderna, lika obegriplig som vanligt - men tydligare så. Jag famlar efter ord. Här finns en… tomhet. Men den luktar inte korv, som hos Lars Tunbjörk. Den lyser.
MÅRTEN ARNDTZÉN

***

Av MÅRTEN ARNDTZÉN,
kulturen@expressen.se